Geschiedenis

Geschiedenis Stal Sport

Het idee om voetbalclub Stal Sport op te richten ontstond in 1936 en was een initiatief van een aantal plaatselijke jongeren die op dat moment vooral actief waren bij het vroegere FC en Vigor Beringen.
De eerste contacten met de KBVB (Voetbalbond) dateren van december 1936; vandaag dus 81 jaar geleden!

In april 1937 werden statuten en een reglement opgesteld zodat in het seizoen ‘37 – ‘38 kon gestart worden met competitievoetbal onder het stamnummer 2489.
Toen was dat in derde afdeling - het huidige derde provinciale. Andere ploegen uit de omtrek – actief in dezelfde reeks – waren onder meer: Vigor Beringen, Weerstand Koersel en Flandria Paal.

Het eerste jaar in competitie was een voltreffer: 11 wedstrijden gespeeld – 17 punten behaald en eerste geëindigd. Het tweede seizoen was zo goed als het tegenovergestelde: slechts 8 punten en voorlaatste.Het terrein waar op ‘gesjot’ werd was dat op de hoek van de Heerbaan en Nieuwendijk. Een terrein dat zeer lang dienst heeft gedaan: meer bepaald tot in 1966. Naast dit terrein stond in de beginjaren een barak die als kleedkamer dienst moest doen. (Anekdote: de eerste kleedkamers zouden een kiekenkot geweest zijn; zich wassen deed men in waskommen met water dat in de winter op een kachel wat verwarmd werd.) De verplaatsingen gebeurden in die tijd meestal met de fiets. De ‘verre’ verplaatsingen met een vrachtwagen, dikwijls een open vrachtwagen.

Tijdens de oorlog stond het voetbal uiteraard op een lager pitje en was er sprake van een noodcompetitie.

In de naoorlogse periode presteerde Stal Sport zeer sterk: kampioen in het seizoen ‘46 – ’47 met promotie naar tweede tot gevolg. In het seizoen ’51 – ’52 volgde een degradatie, doch in 1960 kroonde men zich opnieuw tot kampioen. Er volgden zeven ‘vette’ jaren waarbij enkele keren net naast de promotie naar eerste werd gegrepen.

De verhuis naar de huidige locatie dateert van het seizoen ’66 – ‘67, maar bracht niet dadelijk veel geluk. In 1968 nl. volgde een degradatie. In de periode 1974 – 1985 keerde Stal Sport weliswaar terug in tweede provinciale.

In 1986 kreeg de club de titel van ‘Koninklijke’ en sindsdien heet de club officieel KVV Stal Sport.

Een absoluut sportief dieptepunt werd in 1991 bereikt: degradatie naar vierde provinciale. Gelukkig niet voor lang: in 1996 kwam men terug in derde terecht.

Na een intense strijd met de buren van AC Tervant speelde men het voorbije seizoen kampioen met als gevolg promotie naar tweede provinciale.

Halfweg de competitie telt de club 20 (of 21/23?) punten en ziet er naar uit dat men een probleemloos seizoen in de middenmoot tegemoet gaat.

Stal Sport heeft om en bij de 200 leden, de meesten daarvan zijn actief in één van de 13 ploegen waarvan 10 met jeugd. Aldus geen klein clubke…

Bestuur, medewerkers en vele vrijwilligers trachten jaar in en jaar uit dagelijks alles in goede banen te leiden. Een opdracht waar men zonder grootspraak zeer goed in slaagt.